SKŁADNIKI:
300 g białej kiełbasy
300 g białej kiełbasy
1 cebula
2 szklanki żuru
80 g wędzonego boczku
2
łyżki tartego chrzanu
Kilka suszonych grzybów
2 ugotowane na twardo jajka
150 ml śmietany 36%
1 łyżka oleju
2 łyżeczki majeranku
Pół
łyżeczki kminku
Sól czosnkowa
Pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz