SKŁADNIKI:
puszka
czerwonej fasoli
puszka
białej fasoli lub szklanka suchej
(wcześniej
namoczonej i ugotowanej)
2
cebule
1-2
ząbki czosnku
2 łyżki
oleju
4-5
łodyg selera naciowego
czerwona
papryczka chili (niekoniecznie)
puszka
pomidorów
łyżka
koncentratu pomidorowego
1-2
łyżeczki łagodnej mielonej papryki
2/3
szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
posiekana
natka pietruszki
sól
Plasterki
cebuli i czosnku smaż na oleju (na małym ogniu), aż zmiękną. Włóż do nich
pokrojony na kawałki seler i chili, smaż jeszcze kilka minut. Dodaj do tego
pomidory, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, bulion oraz białą i czerwoną
fasolę z zalewą, duś przez 45 minut.
Wszystko
przełóż do żaroodpornego naczynia, posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do
temperatury 200°C na 30 minut. Sprawdzaj, kiedy nabierze złotobrązowego koloru.
Dla dekoracji posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz