SKŁADNIKI:
3
bakłażany
łyżka
soli
50 dag
ziemniaków
50 dag
cukinii
cebula
ząbek
czosnku
koperek
natka
pietruszki
filiżanka
oliwy
3/4
szklanki Rosołu wołowego
2
pomidory
łyżka
tartej bułki
3 łyżki
tartego parmezanu
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Obrane
bakłażany potnij na plastry grubości pół centymetra, posyp solą i odstaw na
godzinę.
Ziemniaki
obierz i pokrój w grubsze słupki, umytą cukinię - na plastry grubości pół
centymetra, a cebulę i czosnek - w bardzo drobną kostkę. Koperek i natkę umyj i
posiekaj.
Bakłażany
opłucz z soli i odsącz, po czym wymieszaj z ziemniakami, cukinią i posiekaną
zieleniną.
Włącz
piekarnik, a gdy będzie się rozgrzewał do temperatury 180°C, zeszklij na oliwie
cebulę i czosnek, dolej rosół wołowy, przypraw do smaku i włóż warzywa. Całość
upiecz pod przykryciem (przez około godzinę).
W tym
czasie pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij na ćwiartki. Tartą
bułkę wymieszaj z łyżką sera i w 45. minucie dodaj do zapiekanki wraz z
pomidorami.
Przed
podaniem posyp resztą tartego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz