SKŁADNIKI:
dla 2-4 osób
karkówka, 0,5 kg
cebula, 1 duża
czosnek, główka
przyprawa do grosa , 1 opakowanie
olej (oliwa),
sól, pieprz,
serek twarożkowy bieluch, 1 opakowanie
ogórek zielony, 1 szt.
cebula, 1 duża
czosnek, główka
przyprawa do grosa , 1 opakowanie
olej (oliwa),
sól, pieprz,
serek twarożkowy bieluch, 1 opakowanie
ogórek zielony, 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
czas: do 45 min
karkówkę
tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm szer (jak na strogonova) Ja osobiście wykrawam
tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim. przekładamy do pojemnika.
Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa. Wyciskamy czosnek -ile
kto lubi-ja lubię dużo. wsypujemy przyprawę do gyrosa, dodajemy sól i pieprz.
Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać -mięso ma być śliskie
.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu.
Tzatziki :
serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski, trzemy ogórek do niego. Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy.
Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda.
Można podawać z frytkami. ryżem, surówkami
Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu.
Tzatziki :
serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski, trzemy ogórek do niego. Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy.
Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda.
Można podawać z frytkami. ryżem, surówkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz