SKŁADNIKI:
wędzonka (ja używam żeberka)
kilogram kiełbasy
boczek
4 duże ziemniaki
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
groch (najlepiej łuskane połówki)
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
Zalewamy groch wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Do dużego garnka nalewamy wodę i wrzucamy wędzonkę. Gotujemy ok 40 min.
Warzywa obieramy i trzemy na tarce a ziemniaki kroimy w kostkę.
Do garnka wsypujemy nasz groch, wcześniej go opłukujemy i gotujemy kolejne 40 min.
Wyciągamy wędzonkę i po ostudzeniu obieramy z niej mięso.
Do zupy wsypujemy warzywa i trochę pieprzu, 2 listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i jedna kiełbasę.
Wszystko wrzucamy do garnka - obrane mięso, boczek i kiełbasę pokrojona w porcje 5 - 10 cm.
Na koniec wsypujemy sporo majeranku, by uniknąć przykrych gaz....jak to po grochówce bywa.
Smacznego.
mniammm
OdpowiedzUsuńhttp://pl.20dollars2surf.com/?ref=470665
OdpowiedzUsuń