Witam serdecznie na moim blogu.

Facet w kuchni, czyli doskonałe przepisy kulinarne i diety.

Śniadania, obiady, kolacje i coś na deser.

niedziela, 4 marca 2012

STOKROTKI Z JAKEK


 Składniki:
dla 2-4 osób
jaja ugotowane na twardo, 5 szt
oliwa,
sok z cytryny, 1 łyżeczka
sól, papryka do smaku,
Przygotowanie:
czas do 20 min
1. Jaja pokroić w poprzek na cienkie plasterki, aby wyszło ok. 10 z 1 jaja. Wyjąc żółtko ostrożnie, by nie naruszyć obrączek z białka. Ułożyć je na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty (obrączki mają zachodzić brzegami jeden na drugi) na kształt wianka.
2. Żółtka utrzeć z oliwą, sokiem z cytryny, solą i papryką na gładką masę.
3. Masę nakładać łyżeczką w środek każdego kółka z białek.
Wygląda jak wianek ze stokrotek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz