Składniki:
dla 4-6 osób
jajka, 6
ocet, 3 łyżki
szpinak, 0,5 kg
cebula, 1
duży ząbek czosnku, 1
sól,
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
ostra papryka,
masło, 2 łyżki
żółty ser, 3 plastry
śmietanka 30 %, pół szklanki
ocet, 3 łyżki
szpinak, 0,5 kg
cebula, 1
duży ząbek czosnku, 1
sól,
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
ostra papryka,
masło, 2 łyżki
żółty ser, 3 plastry
śmietanka 30 %, pół szklanki
PRZYGOTOWANIE:
czas do 45 min
1.
Cebule posiekać, czosnek przecisnąć, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Na
rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać szpinak, doprawić sola,
pieprzem, gałka muszkatołowa, chwile poddusić i dodać śmietankę, gotować 5 min.
i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Zagotować 1 litr wody z 3 łyżkami octu. Jajka pojedynczo wybijać na głębszy spodeczek i delikatnie przełożyć na wrzątek, gotować 3 min., wyjąć łyżka cedzakowa i przełożyć do naczynia ze szpinakiem.
3. Jajka przykryć paskami sera i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zapiekać 5 min.
2. Zagotować 1 litr wody z 3 łyżkami octu. Jajka pojedynczo wybijać na głębszy spodeczek i delikatnie przełożyć na wrzątek, gotować 3 min., wyjąć łyżka cedzakowa i przełożyć do naczynia ze szpinakiem.
3. Jajka przykryć paskami sera i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zapiekać 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz