Witam serdecznie na moim blogu.

Facet w kuchni, czyli doskonałe przepisy kulinarne i diety.

Śniadania, obiady, kolacje i coś na deser.

niedziela, 4 marca 2012

SAŁATKA Z TUŃCZYKA


Składniki:
dla 2-4 osób
tuńczyk w sosie własnym, 1 puszka
papryka, 1 strąk
kukurydza konserwowa, 1 puszka
cebula, 1 sztuka (mała)
korniszony, 3 - 4 sztuki
jajko ugotowane na twardo, 3 sztuki
majonez, 1 - 2 łyżki
tymianek, pół łyżeczki
sól, pieprz, wg uznania
musztarda, 1 - 2 łyżeczki
sok z cytryny, 1 łyżeczka
 
 
Przygotowanie:
czas do 20 min
1. Umyć paprykę, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w niewielką kosteczkę. Korniszonki, cebulę i jajka pokroić. Odcedzić z zalewy tuńczyka i kukurydzę, połączyć z warzywami i jajkami.
2. Z majonezu, musztardy, soli, pieprzu i tymianku zrobić sos: wsypać wszystko do majonezu, dodać soku z cytryny i dokładnie wymieszać.
3. Połączyć składniki z sosem, wymieszać.
4. Najlepiej smakuje schłodzona. Polecam z pieczywem razowym i kiełkami rzeżuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz